Що почитати про мистецтво

Бріджит Квінн. Неймовірні. П’ятнадцять жінок, які творили мистецтво та історію / Бріджит Квінн ; пер. Роксоляна Свято; іл. Ліза Конгдон. – Київ : Видавництво ArtHuss, 2018. – 224 с.

Історично жінки майже не мали місця у великому мистецькому каноні. Зважаючи на поступове зростання ролі фемінізму в сучасній культурі, авторка «Неймовірних» пропонує заповнити ці лакуни. Захопливо, дотепно, а часом і доволі в’їдливо, американська дослідниця історії мистецтва Бріджит Квінн оповідає про життя і творчість 15 неймовірних художниць і мисткинь із різних країн та епох – від XVII століття і дотепер. Це повчальна і вельми цікава книжка, доповнена репродукціями робіт, а також сучасними портретами героїнь розповідей, які створила надзвичайно популярна американська ілюстраторка Ліза Конгдон.

Сара Торнтон. 33 митці у трьох актах / Сара Торнтон. – Київ : Видавництво ArtHuss, 2015. – 368 с.

Найкраща книга року про мистецтво, за версіями Guardian та Huffington Post. Перекладена 8 мовами. Сара Торнтон, авторка бестселера «Сім днів у світі мистецтва», розповідає захопливу історію про найважливіших митців сучасності. Як вони взаємодіють зі світом та створюють культові роботи. «33 митці у 3 актах» пропонує вражаючу добірку митців, від міжнародних суперзірок до непублічних викладачів мистецтва. Аналізуючи різні відповіді на запитання «Що таке художник?», вона стає свідком їх злетів та падінь. «33 митці у трьох актах» показує звички і атрибути успішних художників. Торнтон розказує, як радикальні погляди художника і впевненість у собі допоможуть знайти аудиторію для своїх робіт, а також розглядає роль художників у сучасній культурі. Видання містить 44 ілюстрації та 3 мапи. Українську версію книги ілюстраціями доповнила сучасна українська художниця Зоя Орлова.

Григорій Козлов. Замах на мистецтво / Григорій Козлов. – Київ : Видавництво ArtHuss, 2018. – 448 с.

Думаєте, мистецтво святе? Аж ніяк – у ньому, як і в житті, є кров, піт, сльози та скандали. Однак історія мистецтва воліє про це мовчати, зазвичай фокусуючись на законах естетики. Ця книга – чудова спроба пролити світло на таємниці мистецтва, де діє безліч інших чинників – від політичних до фінансових.

• Чому «Мона Ліза» стала суперзіркою?
• Кому було вигідно зробити з Ван Ґоґа геніального безумця?
• Як крадуть твори і як їх підроблюють?

Про все це й про багато іншого ви дізнаєтесь із одинадцяти «справ» цього направду фундаментального і водночас захопливого арт-детективу.

Залишити коментар