Куточки «ЄС на книжковій полиці»

maxresdefault

В Україні 16 травня відзначають дивовижне свято – День Європи.

День Європи в Україні було затверджено в календарі державних свят трохи понад 16 років тому.

Зокрема, 19 квітня 2003 року тодішній президент Леонід Кучма, враховуючи стратегічний курс країни на європейську інтеграцію, своїм указом постановив відзначати День Європи в Україні щорічно третьої суботи травня.

Цим документом український уряд і місцеві органи влади зобов’язувалися забезпечити здійснення заходів щодо організації та проведення свята в усіх куточках держави, а Держкомітет телебачення і радіомовлення спільно з Міністерством закордонних справ – висвітлення урочистостей у засобах масової інформації. Переглянути про історію виникнення свята можна тут.

Крім заходів політичного, історичного спрямування на українців чекають і різноманітні розважальні акції. У великих та малих містах заплановані концерти за участю запрошених іноземних гостей – танцювальних та співочих колективів. Відвідування подібних концертів дає можливість насолодитися співом, відчути колорит, побачити національне вбрання представників інших країн.

Бібліотеки постійно  проводять заходи до Дня Європи, а також активно  долучаються до проведення міських різноманітних заходів. 

А цього року Центральна міська бібліотека для дітей ім.Ш.Кобера і В.Хоменка  і дитячі бібліотеки міста отримали справжні подарунки, коли долучились до проекту “Інформаційна підтримка ЄС – бібліотекам для дітей та юнацтва в Україні” за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні.

ЦМДБ2

Цікаві факти про Європейський Союз зможуть дізнаватися читачі Миколаєва. Відтепер інформаційні Куточки «ЄС на книжковій полиці» працюють в дитячих бібліотеках міста.

ф.11

Проект покликаний надати працівникам бібліотек ресурси для поширення інформації про Європейський Союз, європейську інтеграцію України, підтримати активності книгозбірень з популяризації літератури про ЄС. (тисніть на картинки)

f

         Появі куточків передував цикл вебінарів, організованих в рамках проекту Представництва ЄС.

         Що таке Європейський Союз, де шукати інформацію про діяльність ЄС в Україні, проекти та можливості для молоді, які впроваджує представництво ЄС; рекомендації щодо розміщення куточків Європейського Союзу в бібліотеці та представлення кращих практик і методів роботи – ці та інші питання були у фокусі уваги спікерів.

Вебінар «Проект ЄС для бібліотек для дітей та юнацтва України, створення куточків ЄС в бібліотеках»:

Вебінар «Можливості від проєкту «Інформаційна підтримка мереж ЄС в Україні»:

Вебінар для бібліотек: “Вікторини, квізи, квести, інтелектуальні ігри, teamquize”:

Вебінар для бібліотек: «Як створювати красиві презентації»:

         Які ж матеріали  містять Куточки?

У спеціальному шоубоксі представлена література, що висвітлює життя членів ЄС у найрізноманітніших аспектах: культура, освіта, медицина, економіка країн Західної та Центральної Європи тощо.

   Дітям та підліткам адресовані брошури «Європа-Гра. Європа у великому та малому, історії та мріях», «Тремоло та його європейська місія», «Відкрий для себе Європу» з яскравими ілюстраціями, наліпками, цікавими фактами, що подані в інтерактивній формі.

ф.5

Для молоді корисними стануть брошури «Навчайся в Європі» з короткою інформацією про освітні програми, гранти та стипендії, «Паспорт Європейського Союзу» з порадами, необхідними подорожуючим Європою.

Доступно й вичерпно надають інформацію з геополітики, пропонують підказки всім, хто планує пов’язати професійну  діяльність  із  країнами  ЄС    видання «Європа у 12 кроках», «Європейський Союз – Україна», «Асоціація ЄС – Україна: що це  дає Вам», «Європейський Союз. Що  це  таке і що  він  робить».

Куточок   доповнює   яскрава карта-плакат, об’ємний   хештег і сувенірні  прапорці.

ф.2

Нажаль, карантин триває і наші користувачі поки що не мають можливості ознайомитись з матеріалами інформаційних Куточків. Та по його завершенні ми обов’язково запросимо всіх охочих до бібліотеки аби детально ознайомитись з актуальною та корисною літературою про ЄС.

А поки що ми пропонуємо огляд декількох сайтів, де  розповідається про програми, проекти, гранти, які фінансуються Європейським Союзом. Можливо, ця інформація стане вам і вашим користувачам  у нагоді! (тисніть на картинку)

House of Europe (“Дім Європи”)— програма, що фінансується Європейським Союзом, створена з метою підтримки професійного та творчого обміну між українцями та їхніми колегами в країнах ЄС. Програма фокусується на культурі та креативному секторі, освіті, медицині, соціальному підприємництві, медіа та роботі з молоддю.  fffff

Prostir.Ua  пропонує унікальну й актуальну інформацію про розвиток громадянського суспільства України.

Якщо є бажання залучатися до громадських активностей, відчувати співпричетність до важливих перетворень в країні — ви потрапили за адресою. Так, тут ви знайдете чимало цікавих можливостей — програм розвитку, грантів, стипендій, вакансій і стажувань. Зростаймо разом!

 

dddddd

Представництво ЄС проводить серію Днів кар’єри ЄС, де кожен може:

  • Взяти участь у панельній дискусії «Професійний розвиток та європейська інтеграція»
  • Прослухати тренінги зі складання резюме, публічної презентації та інших soft skills
  • Поспілкуватися з працівниками та HR фахівцями провідних українських та європейських компаній
  • Записатися на стажування або пройти співбесіду у цих компаніях
  • Дізнатися про можливості навчання за кордоном

Організатори зібрали все, що потрібно для швидкого професійного розвитку.

 

lllll

І наостанок, давайте перевіримо, чи можете ви отримати титул знавця ЕС

(щоб розпочати грати, треба авторизуватись, але це легко):

ВІКТОРИНА ДО ДНЯ ЄВРОПИ. Вікторина до Дня Європи— це цікаві факти про Європейський Союз та неочікувані відкриття.

Гра “Раніше чи пізніше”. Обирайте, яка з двох подій з історії Європи відбулась раніше за іншу

Гра Геоквіз. Відгадуйте по фотографії, яке місто Європейського Союзу зображене, і позначайте його на карті

Шановні друзі! Ми з нетерпінням чекаємо зустрічі з вами в бібліотеках міста, коли закінчиться карантин!