Бібліотеки для дітей 2020: плануємо, вирішуємо, визначаємось…

DSC_0487

Хелловін крокує світом, зали нашої бібліотеки прикрашені та готові для хелловін-вечірки. Але незважаючи на святкову атмосферу, спеціалісти Центральної міської бібліотеки для дітей ім.Ш.Кобера і В.Хоменка  та завідувачі філіями зібрались з вельми серйозного приводу – наради з планування на 2020 рік. Ця нарада є надважливою, адже річний план роботи – це своєрідна «візитівка» бібліотеки, яка відображає її місію, основні напрямки роботи. Вміло складений річний план роботи – запорука успішної діяльності протягом цілого року.

Задав тон нараді виступ директора Центральної бібліотеки Семілєт Н.В., в якому йшлося про інноваційний вектор розвитку та зміцнення престижу сучасних бібліотек для дітей. Вона зробила акцент на важливості та необхідності змін в дитячих бібліотеках міста в наступному році. Наталія Вікторівна зазначила, що сьогодні бібліотека має бути простором для дозвілля та інтелектуального і творчого розвитку, знайти своє значуще місце у громаді.

Про головні професійні пріоритети бібліотек для дітей на 2020 рік, інноваційні форми роботи доповіла заступник директора з основної роботи Гречко Г.С. Вона зорієнтувала фахівців на пошук нових  можливостей щодо залучення користувачів до бібліотеки та налагодження партнерських взаємовигідних відносин.

Про важливість створення комфортних та безпечних умов праці для користувачів та фахівців в бібліотеках для дітей розповідала Чорна Г.І., заступник директора з адміністративно-господарської діяльності.

Професійні резюме до планів на 2020 рік з соціокультурної діяльності, реклами бібліотек, інформаційно-комунікативних технологій, реновацій документно-джерельної бази зробили завідувачі відділами Центральної бібліотеки.

Цей рік видався плідним на професійні відрядження колег нашої системи. Вісім  спеціалістів мали змогу відвідати Міжнародні та Всеукраїнські заходи з підвищення кваліфікації (форуми, конференції, семінари), поспілкуватись з колегами з різних куточків України і світу.

Нотатками з професійних відряджень поділилась завідувач відділом бібліотечного маркетингу Центральної бібліотеки Базиленко І.І. та завідувач відділом інформаційно-комунікативних технологій ЦБ Бондаренко Я.Л. Вони відвідали Міжнародний семінар «Бібліотека: нові концепції і сервіси» в м.Київ. Організатор – Українська бібліотечна асоціація при фінансовій підтримці Міністерства культури та Міністерства іноземних справ Данії. Запрошені спікери з Данії та Польщі ознайомили учасників з концепцією нових сервісів та послуг публічних бібліотек Данії і Польщі, трансформаційними процесами, що в них відбуваються. Вони розповіли про сучасні моделі перетворення публічних бібліотек в багатофункціональні громадські осередки.

75442946_630027650735328_4061350414019198976_n

Науково-практичний семінар «Бібліотеки року: освітні студії та промоція читання» проходив у м.Київ. На нього було запрошено спеціалістів Центральної бібліотеки: завідуючу відділом обслуговування Белібову Т.О. та головного бібліотекаря Ярошевську І.Л. Протягом  двох днів доповідачі-експерти та учасники семінару обговорювали такі питання, як роль бібліотеки у формуванні технологічної нації,  про кращі практики залучення до читання та високі стандарти професійної бібліотечної діяльності. Семінар було  організовано Українською бібліотечною асоціацією і Goethe-Institut Ukraine.

Перша літня школа медіаосвіти та медіаграмотності для бібліотекарів стартувала цього року в с.Жобрин, Рівненська обл. Її учасниками стали провідний методист Центральної бібліотеки Катерина Толокнова та провідний бібліотекар філії №8 Оксана Мокшина. Навчання було організоване Академією Української Преси, визнаним лідером у просуванні медіаосвітніх процесів в Україні, за підтримки «Медійної програми в Україні». У програмі школи були запропоновані медіаосвітні тренінги, на яких навчали новим інтерактивним та ігровим методикам, основам медійної та інформаційної грамотності, важливим для практичної діяльності сучасного бібліотекаря.

Цього року в Національній бібліотеці для дітей проходило проблемно-цільове навчання «Бібліотеки для дітей в культурно-освітньому просторі України», на якому була присутня наша колега – головний бібліотекар філії №11 Балашова Віталіна. Розглядалися актуальні  теми, такі як: бібліотеки для дітей у світі реформи децентралізації, дитячі бібліотеки в соціальних мережах — ефективність комунікації, соціальне партнерство тощо.

DSC_0489

Спеціаліст бібліотеки-філії №8 Наталія Стрєзєва відвідала Х ювілейний Львівський форум «Нова бібліотека – відповідальність кожного». Вона розповіла про нові тенденції бібліотечної справи в Україні, цікаві web-ресурси щодо медіаграмотності, організації бібліотечного простору, нові форми підвищення кваліфікації.

Підсумовуючи вищесказане, хочеться наголосити, що колектив нашої системи з готовністю сприймає нові ідеї, творчо опановує та      використовує в своїй роботі цікавий досвід колег.

Залишити коментар